Frejas Hus

Drömmen om ett hus.

Tillträde!

Kategori: TomtenIdag har vi skrivit på likvidavräkningen och de sista papperna för köpet av tomten! Hur vi firade?

Vi packade picknick-korgen med jordgubbar doppade i vit choklad, pommac och kaffe och tog bilen till tomten. Där njöt vi av vårsolen och omgivningarna och traskade ner till havet där vi avnjöt innehåller i vår lilla korg :)

Det börjar närma sig...

Kategori: AllmäntNu har allt vad gäller tillträdet till tomten plötsligt förändrats
och helt plötsligt så kan vi, i alla fall, tillträda tomten på
måndag. Helt otroligt! Så nu tickar dagarna, timmarna
och minutrarna ned tills tomten äntligen är helt,
100%-igt vår! =)

Frustration!

Kategori: Allmänt

Det hör väl till när man bygger hus att det kommer in yttre faktorer som gör att allt blir försenat och inte går enligt plan.. Men likväl är det frustrerande! Nyggnadskartan som vi behöver för att söka bygglov och som vi beställde den 6 februari har fortfarande inte fått. Vi har varit på kommunen lite då och då men de väntar alltid på någon tredje utomstående aktör som inte har gjort vad de ska... Så här står vi, några få dagar innan tillträdesdagen (30/4) och har fortfarande inte kunnat söka bygglov... ELLER... ja just det... hur var det nu med tillträdet..? Tillträdesdagen har självklart också blivit uppskjuten nu! Vid avstyckningen av den stora biten mark som nu har styckats till 14 mindre tomter så har man missat att göra något åt den "lilla" panten på 2,8 miljoner kr som belastar fastigheterna. Eftersom vårt köpekontrakt stadgar att vi köper tomten utan några helst belastningar eller panter så går det givetvis inte att ha det så.. Så nu måste vi avvakta innan tomtsäljaren lyckas trolla bort denna lilla pant innan vi kan få tillträde och betala resten av köpeskillingen för tomten..... Ibland känns det som att det bara är upplagt för trubbel att bygga eget hus, det är nog inget som bara ska löpa på smidigt, men men det är ju värt det i slutändan :)

en liten Sneak Peak...

Kategori: Ritningar/bygglov

bjuder jag på idag... I brist på riktiga ritningar bjuder jag idag på mina första trevande försök i programmet SketchUp =) Jag vet att det ser för hemskt ut men i detta program har jag suttit många timmar och flyttat på väggar och fönster hit och dit - MYCKET smidigare än att sitta men papper och penna. Och det är mina trevande försök i detta program som har lagt grunden till de riktiga ritningarna. Här kan man i alla fall se liite hur huset kommer att vara uppbyggt :)Längst ner i mitten på bilden är ytterdörren där man kommer in till hallen. Direkt till höger ligger den lilla toaletten. Rakt fram kommer man in i vardagsrummet med fönster ut mot baksidan. Vardagsrummet, matplatsen och köket kommer att ha en öppen planlösning och "ligga i fil". I den lilla "utbyggnaden" som ligger i anslutning till vardagsrum och kök kommer det att vara kontor i rummet till vänster och tvättstuga i rummet till höger. Om man istället går till vänster från vardagsrummet kommer man direkt in till ett mindre allrum, till vänster ligger två mindre sovrum, till höger ligger det stora badrummet, det stora sovrummet och en mindre klädkammare. Jag lovar att bjuda på de riktiga, fina ritningarna när vi har tillgång till dessa ;)

Fönster och dörrar

Kategori: Dörrar, väggar och fönster

Det här med fönster och dörrar är ju ett litet projekt i sig, finns ju många tillverkare och många olika utformningar. Vi har valt att beställa fönster i från Skånska byggvaror, helt enkelt eftersom min sambo är van vid att sätta in dessa fönster och de håller både bra kvalité och ett bra pris. Vi har valt rätt klassisk utformning på våra fönster:


Sen kommer vi att ha tre olika storlekar på detta fönster 8x8, 10x12 och 8x21, alla med spröjs.

Skånska byggvaror har även en del ytterdörrar, trots att det finns många fina hittar jag inte just en sån dörr som vi är ute efter, en ljusgrå pardörr med speglar UTAN fönster... men det är bara att fortsätta leta.

I helgen var vi på hus & hem mässan i Kristianstad, där sprang vi på en ung begåvad kille som specialtillverkade dörrar efter egna önskemål under företagsnamnet Blekingedörren. Verkligen jättefina dörrar! så hittar vi ingen som ser ut precis som vi vill ha den så kanske man rent av få lägga en liten beställning där.. :)

Fantastiska vardagsrum!

Kategori: InspirationKälla: http://www.home-designing.com

Under tiden som vi tagit fram ritningarna till vårt hus kan jag ärligt säga att många funderingar, från mitt håll iaf, har handlat om hur man får ett praktiskt men ändå användbart och samtidigt vackert vardagsrum... Jag är nog en kräsen människa vad gäller just detta rum eftersom jag vill ha ett rum där man kan samlas med vänner och nära och kära kring en fin sittgrupp som inte är vänd, och fokuserad mot tv:n. Förutom samvaron är mina krav en fin möblering som istället "fokuserar" på den tända brasan i spisen eller på utsikten utanför.. SAMTIDIGT ska ju rummet faktiskt användas och faktum är att viss del av fritiden spenderas framför just tv:n.. så där finns även krav på att man faktiskt ska kunna sitta i soffan och se just denna apparat och möblerna kan ju inte endast va fina att se på utan även bekväma att sitta i... Många knepiga och kanske något flummiga funderingar (jag erkänner detta själv =)) har jag kring just detta rum. Därför är det bra att det finns något som heter internet där jag och mina flummiga tankar kan få frodas och inspireras... I vardagsrummen ovan kan dock till och med jag tänka mig att skippa tv:n totalt ;)

Vi har blivit med kamin!

Kategori: Uppvärmning

YES! Efter att ha insett att båda våra modeller Sofiero och Rosendahl utgått ur sortimentet fick vi ta och snabba på lite med kamininköpet.. Vi fick reda på att Sofiero verkar ha utgått totalt men att det fanns ett par Rosendahl modeller (utställningsex) kvar. Så igår åkte vi dryga 18 mil till Bromölla och köpte oss en kamin - utgångspris 28 900 - nedsatt till 24 900 - och vi prutade ner den till 21 700 kr - Bra affär där ;) Dessutom kan den stå kvar i utställningshallen till augusti vilket är perfekt för oss för då lär vi i alla fall ha fått upp garaget och har nånstans att ställa den! =)

Stiltje..

Kategori: Allmänt

var det här...

Lång tid utan uppdatering, dock har det inte hänt så mycket. Det börjar räknas ned till tillträde av tomten, mindre än en månad kvar nu men det känns som att vi fortfarande står kvar på samma ruta. Vi börjar nog bli lite otåliga nu, så pass otåliga att vi stod och funderade på att köpa ett utomhus-spabad för några dagar sen - bara för att det skulle hända något liksom :)

Ritningarna börjar dock bli klara - dock fortfarande ingen skymt av någon nybyggnadskarta i brevlådan...

Sen blir det inlämning för energideklaration innan bygglov kan sökas... OJ vad allt tar tid!

Under nästa vecka kan det dock hända att vi åker och kikar på några utställningsex av min kära Rosendal kamin som jag tycker så mycket om. Den som visade sig ha utgått ur sortimentet. Så nästa vecka kanske vi rent av blir med kamin innan vi ens börjat bygga huset ;)