Frejas Hus

Drömmen om ett hus.

Ljuvligt

Kategori: Inspiration

Kostnader

Kategori: Allmänt

För vårt egna och kanske även för ert intresse tänkte jag att det kan vara bra att göra en lista över de kostnader som hittils har uppkommit  i husbygge-processen och sedan uppdatera denna allt eftersom.
 
Kostnader:
Tomt - 600 000:-
Nybyggnadskarta - 6 000:-
Kamin Rosendahl - 21 700:-
Ytterdörr (pardörrar) - 22 855
Tak (333 m2) inkl nockpannor och  nock- och valmtätningsrullar - 34 489:-
 
Summa:  685 044:-
 
 
 

Tak och ytterdörr beställt!

Kategori: Dörrar, väggar och fönster

Vi har ju under en tid letat efter en fin, ljusgrå pardörr. Har hittat ett par på nätet som har varit fina men priset på ca 30 000 kr har gjort att vi kännt oss lite tveksamma. Så när vi va på Beijer sist kikade vi lite på Ekodoors sortiment och fastnade för en dörr som heter Vetlanda 7700. Den gick att beställa i valfri NCS-färg och även som pardörr varför vi av ren nyfikenhet självklart var tvunga att fråga vad en sån fin dörr kostade :) eftersom alla andra liknande dörrar på nätet kostade runt 30' så var vi helt övertygade om att även denna skulle kosta minst lika mycket. Dock så visade den sig vara cirka 7 000 kr billigare varför vi givetvis var tvugna att slå till! =) Denna dörr kommer således att pryda vårt hus så småningom - dock i en ljusgrå kulör och som pardörr.
 
Då Beijer även hade ett mycket bra erbjudande på tak så beställde vi i samma veva 333 m2 tak - i samma kulör som ytterdörren ;)

Mottagningsbevis!

Kategori: Ritningar/bygglov

Efter att ha lämnat in bygglovsansökan i förra veckan så fick vi det här fina brevet :) skönt att se att vi inte behöver komplettera ansökan med något utan att de anser att den är komplett. Tillsammans med mottagningsbeviset fick vi även en blankett angående anmälan till lägenhetsregistret som de ville att vi skulle fylla i. Eftersom vi inte ska ha några lägenheter i vårt lilla hus tyckte jag att detta var lite märkligt och därför ringde jag till vår bygglovshandläggare idag. Hon meddelade att detta var något som alla var tvungna att fylla i för att underlätta folkbokföringen och att vår villa på nått vis ansågs vara en bostadslägenhet =I... Fattar inte så mycket av det där mer än att det helt enkelt bara är att fylla i blanketten och skicka in =)
 
Samtidigt så passade jag på att fråga henne kring hur det låg till med det här med byggfelsförsäkringens vara eller icke vara. Hon berättade då att en byggfelsförsäkring inte längre var absolut nödvändig för den som endast bygger själv och således inte upprättar några entreprenadavtal med några andra. På byggstartsmötet ska vi således visa och berätta för dem varför vi inte anser oss behöva någon byggfelsförsäkring och då kanske vi slipper denna.
 
Vidare frågade jag henne ungefär hur lång tid det kan tänkas ta med bygglovet varpå hon svarade att hon höll på med vår ansökan i detta nu så det kändes ju helt ok :)

Sexton istället för 11

Kategori: Utomhus

I samband med att vi fick den nya nybyggnadskartan för tomten fick vi oss också en liten överaskning i form av att kommunen hade bytt gatnumret på tomten. På alla kartor har det stått att vi ska bo på nummer elva fram tills nu då vi plötsligt ska bo på nummer sexton.. ;) Det spelar oss självklart ingen roll vilket nummer vi bor på men den plötsliga förändringen fick mig att börja fundera kring det här med husnummer. Till skillnad för hur det var förut kan man nu utforma sitt husnummer/sin skylt på oändligt många olika sätt. Det har ju även blivit mer o mer vanligt att man skriver ut numret med bokstäver istället för siffror - som här på Trivselhus exempelvis:Mitt plötsliga husnummer-googlande ledde mig in på en helt fantastisk sida: skyltmax.se. där man kan designa sin helt egna husnummerskylt efter tycke och smak. Min variant kom att se ut såhär:

Dock ska det givetvis inte stå "Fantasivägen" ;) Tyckte det var en väldigt rolig idé och det verkar inte vara några överpriser heller. Bloggar man dessutom om dem innan man gör en beställning så får man rabatt ;) Jag vågar väl dock inte lägga någon beställning än - kommunen kanske ångrar sig igen - men vi får väl se om/när bygglovet är klart =)

I väntans tider...

Kategori: Ritningar/bygglov

Idag har vi lämnat in bygglovshandlingarna till kommunen - hoppas, hoppas att de ska vara kompletta och att det ska gå igenom!!!
Om handlingarna är kompletta ska vi ha besked om bygglov inom fyra veckor enligt kommunens servicegaranti - annars får vi 25% lägre avgift... men jag kan ju säga att jag tar hellre ett tidigt fattat beslut om bygglov än att tjäna några tusenlappar på avgiften... well well vi får se hur det blir... nu är det inlämnat iaf och det är bara att VÄNTA...

Besök på Beijer

Kategori: Badrum

Idag har vi varit ute och "rekat" lite. Bland annat blev det ett besök på Beijer, bland annat för att kolla på golv och badrum. Beijer är ju återförsäljare av Svedbergs men tyckte inte att jag hittade riktigt det jag var ute efter i "badrumsmöbel-väg" där. Däremot upptäckte vi att Beijer även säljer sin alldeles egna kök- och badrumsserie som heter Nabis. Där hittade jag faktiskt en hel del som jag gillade och dessutom till ett väldigt bra pris!

 Denna möbeln funderar vi lite på i det lilla badrummet i antingen 60 cm eller 90 cm.Denna tror jag skulle vara jättefin i det stora badrummet, fast med en enda stor spegel bakom och gärna en laminatskiva i ljusgrått (om det går att välja själv).

Möte med kontrollansvarig

Kategori: Ritningar/bygglov

Idag kom den efterlängtade energiberäkningen - värdena såg jättebra ut! =) Och eftersom att vi visste att den skulle komma idag så passade vi på att boka ett möte med kontrollansvarig som skulle kolla över våra ansökningshandlingar innan vi skickar in dem till kommunen.

Eftersom vi inte har gjort ritningarna hos någon arkitekt så var det lite extra nervöst inför dagens möte. Men det gick ganska så bra! Vi ska dock göra det stora badrummet lite mer handikappvänligt genom att flytta en vägg, en dörr och placeringen på toa-stolen. Sen har vi även flyttat fram huset 1,5 meter på tomten. Men sen var resten bra. Mindre bra var dock i o för sig att den kontrollansvariga trodde att vi var tvugna att skaffa en byggfelsförsäkring vilket vi faktiskt inte trodde. På ansökningsblanketten till bygglovet står det en ruta som man ska kryssa i om man har byggfelsförsäkring och där står det: "Byggfelsförsäkring (2011-12-31)". Därför förstod vi det som att man kanske inte behövde det efter årsskiftet.. Och det känns extra speciellt dumt för oss att lägga flera tusen på en försäkring som vi förmodligen aldrig kommer att få ut något från ändå om något skulle gå fel eftersom vi kommer att bygga nästan helt själva. Känns verkligen som att vi behöver prata med kommunen om detta.

Annars så planerar vi att göra färdigt ansökningshandlingarna under helgen och skicka in bygglovet i nästa vecka - ÄNTLIGEN =)

Hemnet-knarkande

Kategori: Inspiration

I brist på uppdateringar från husbygget - för här händer det verkligen ingenting - bjuder jag idag på bilder från dagens hemnet-knarkande. Hittade en fantastisk relax-avdelning i det här huset. Det hade ju verkligen varit en dröm att kunna ha en sån del av huset som man bara kan slappa och relaxa i :) Dock blir det lite tajt i våra ca 150 kvm men men... ;)