Frejas Hus

Drömmen om ett hus.

Pappat och klart!

Kategori: Garage

I veckan som varit har det jobbats hårt (i dåligt väder) för att få garagetaket tätt men nu ligger pappen på! Underbart! Och garaget börjar så sakteliga växa fram :)
 
I veckan som kommer ska vi upp med takbalkarna i huset, slå på vindpapp och alla hundra kortlingar som ska på plats emellan reglerna och takbalkarna. Det ska även jobbas lite mer på garaget och sen ska vi börja måla panelen. Panelen beställde vi grundmålad men det behövs iaf ett lager färg till för att panelen ska klara vintern på ett bra sätt. Bloggmässigt så kan jag ju tipsa om att det kommer komma ett bra erbjudande till alla hemmafixare och nybyggare... I say no more ;)

Lägesrapport

Kategori: Dörrar, väggar och fönster

Monsterbalk på plats i huset:
Nu hoppas vi på lite bättre väder, detta konstanta regn är varken bra för plattan eller virket....
 
 
 

Hemnet-inspiration

Kategori: Inspiration

Eftersom att vi ska sälja vår lägenhet nästa år när huset står färdigt är jag ibland ute på hemnet för att ha lite koll på prisläget på likvärdiga lägenheter. Ibland händer det även att man snubblar in på ett och annat hus :),  som exempelvis det här arkitektritade huset
 
 
Sparar bilderna i min inspirationsmapp för att komma ihåg det stora hjärtat på den panelklädda väggen, de gamla fönsterna som fungerar som tavlor, den lite industriella lampan, ljusstaken bakom badkaret och de snygga utemöblerna :) Huset hittar ni här: http://www.maklarringen.se/Kopa/Objektsida/?objectid=OBJ10988_1219921302.
 
Imorgon får vi leverans av takstolar bland annat och jag hoppas att jag har lite nya bilder att visa framåt kvällen :)

Pinterest

Kategori: Inspiration

Pinterest har jag nog nämnt förut men jag tycker det är en himla bra sida där man kan leta inspiration till sitt framtida hem (sen innehåller den ju dock mycket annat också). Här bjuder den på två stycken mysiga, ombonade sovrum...
 

Fynda vitvaror..

Kategori: Kök

..är vad vi har ägnat oss åt denna helgen :) passade bra med tanke på det dåliga vädret som vi har haft hela helgen! Igår satte vi oss alltså i bilen och åkte nio mil till närmsta Expert utförsäljning. Vi åkte lite på vinst och förlust eftersom vi var ute efter vitvaror och då vi inte riktigt visste hur mycket vitvaror de hade i den butiken som vi skulle till. Men när vi kom dit, och efter att ha stått en halvtimme i kö i regnet upptäckte vi att de hade ett helt ok utbud av vitvaror. Vi åkte hem med kyl, frys, diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare! Det enda vi inte hittade var en spis som vi gillade men vi hittade ju rätt mycket ändå =)
 
 

Fler ytterväggar uppe!

Kategori: Dörrar, väggar och fönster

Trots torsdagens sjukdom bjöd fredagen ändå på en hel del arbete. De ytterväggar som vi kan resa (innan takstolarna kommer) är nu uppe. Alltså har även ytterväggar på de två vinklarna, eller utbyggnaderna, eller vad man nu ska kalla det, tillkommit :) Så här ser det alltså ut ute hos oss just nu:
(innan den sista väggen restes)
(här kom även den upp:))
Nu hoppas vi bara att takstolarna kommer på måndag så att det inte blir några större avbrott i planeringen!
 
Det var vad som hände igår... idag har det också hänt grejer - men det får ni se imorgon :)

Husfabriken stängd..

Kategori: Allmänt

på grund av sjukdom.. Vi får se om det blir bättring imorgon - om inte annat så planerar vi i alla fall för stoooooora inköp på lördag... fortsättning följer... :)
 

Resning av ytterväggar

Kategori: Dörrar, väggar och fönster

Idag har de två första och största ytterväggarna rests! 17 meter långa är dessa! :) Jättekul att gå in genom dörrhållet och fantisera sig hur allting kommer att bli! KLICKA på bilden nedan så slussas ni vidare till ett litet videoklipp filmat mitt i huset :)

Spottarnas vara eller inte vara

Kategori: Allmänt

Ett husbygge består ju som bekant av tusen och ytterligare tusen val. Ett utav alla dessa val är hur innertak ska utformas. Takhöjd, utforming och frågan om spottarnas vara eller inte vara. Själva har vi valt hög takhöjd och öppet i nock i köket, vardagsrummet och det stora sovrummet och standard takhöjd i övriga rum. Då vi båda är "lagda" lite åt det lantliga hållet blir det lantlig touch med synliga balkar i taket. På grund av sambons spott-allergi skippar vi även spotlightsen och satsar på snygga lampor och takkronor =) Bilderna nedan visar hur vi tänkt oss:


(i kök och vardagsrum)

(i rummen med vanlig takhöjd, dock utan spottar :))

Garageväggar påbörjade! =)

Kategori: Garage

Här kommer så det utlovade bildbeviset på dagens resultat - väggen bak och fram på garaget har påbörjats! =) Imorgon ska det fortsättas med lite husväggar :)
Idag bjuder jag även på en bild av vår egensnickrade sågbänk - mycket vacker! ;)

Att inte kunna sitta still...

Kategori: Inspiration


Källa : pinterest.com
 
Idag var det så dags för grabbarna att börja med att resa väggar - själv har jag suttit som på nålar på jobbet och inte kunnat koncentrera mig. Jag hade mycket hellre varit ute och snickrat och sågat jag med. Helt fantastiskt att kunna se huset som man ritat med papper och penna sakteliga växa fram! Ikväll bjuder jag på lite bilder på dagens resultat - tills dess får ni nöja er med lite amerikansk heminredning ;) 
 

Uppladdning inför en ny vecka!

Kategori: Dörrar, väggar och fönster

Nu i veckan som kommer börjar en "ny era" på husbygget. Nu ska vi nämligen börja med väggar och tak på hus och garage och för att få allt tätt innan vintern kommer så fkommer vi att få lite hjälp den närmsta tiden. För att kunna utnyttja denna tid så gott som möjligt har vi i helgen förberett lite genom att röja undan lite, ta bort de gamla fula profilerna som inte behövs längre och genom att bygga en sågbänk. Ser fram emot den kommande veckan då det verkligen kommer att "börja hända" saker på tomten! Ska bli kul! =)

Hugget i sten... eller nej.... gjutet i betong!

Kategori: Husgrund


Idag var då dagen D. H rullade ut genom dörren några minuter innan klockan slog sju med gummistövlar på och en stor picknick-korg med mat som jag hade förberett åt gjutar-laget. Färden gick först mot BMS där helikopter, sloda, raka och laser hyrdes. Halv åtta träffades alla och vid kl 8 kom den första bilen. Allt har gått bra förutom att det började regna vid lunch-tid.. regnet medförde att vi fick två ojämnheter i husplattan men inget som inte kan rättas till i efterhand. Garageplattan blev dock klockren :) Fem bilar, två 7:or, en 4:a och två 5,5:or gick det åt, alltså 29 kubik självvibrerande C30 betong.
 


 
Väldigt bra hjälp fick vi!
 
 
 
 
 
 Den fina släta garage-plattan :)
Här gör vi vårt avtryck för framtiden! :) Nu är det "hugget i sten" som en vän till mig sa... eller ja.... "gjutet i betong" får väl bli det nya talesättet :)
 

Imorgon är det dagen D

Kategori: Husgrund

Imorgon är det äntligen dags för gjutning - dagen vi har längtat efter länge nu - håll en tumme för oss! :)

Golvvärme och armering

Kategori: Husgrund

Är det vi har ägnat oss åt de senaste dagarna. Igår kom VVS-killarna och la golvvärme i hela huset och idag har min duktiga sambo ägnat sig åt att armera nästan hela huset själv! En stor guldstjärna till honom! Planen är att han ska göra den sista lilla biten imorgon. Så det känns som att vi ligger bra till tills elektrikern ska komma och göra det sista innan gjutningen på fredag :) Nu hoppas vi bara att väderprognosen håller sig och att det inte kommer några störtskurar mitt på dagen på fredag :)
Det ser ju helt ok ut hittills :)
 
Såhär har det sett ut ute vid huset måndag/tisdag:
Golvärmeslingor - till vänster ser ni det fula lilla skåp som hör till värmeslingorna - detta ska gömmas bakom en skjutdörr (får inte byggas in i en garderob) och sabbade mina inredningsplaner för den kommande hallen totalt.. men men nu får jag lägga krut på att hitta en någotsånär snygg skjutdörr ;) Snett framför skåpet sticker spiroröret till kaminen (som ska stå i det kommande vardagsrummet) upp.
Här har min duktiga sambo påbörjat armeringen - superviktigt att inte göra skada på golvslingorna när man lägger dessa och efter att ha burit massa järn högt över huvudet hela dagen är H nu helt slut..... :)
 
Fortsättning följer....
 

Isolering klar - nu väntar vi på golvvärmen!

Kategori: Husgrund

Även om det inte har uppdaterats så mycket här på bloggen så betyder ju inte det att vi inte jobbar på ;) I veckan som har gått så har VVS-killarna på Rockneby VVS varit här och hjälpt oss att dra alla rör till respektive rum (badrummen, tvättstugan och köket). Vi har även lagt alla tre lager med cellplast i huset och skurit ut för spiroröret (som är till för luftning under kaminen). Imorgon kommer VVS-arna på nytt och lägger golvvärmen. Därefter kan vi armera huset och på torsdag kommer elektrikern för att göra det han ska med att "jorda elen". Sen på fredag smäller det! Då ska vi äntligen gjuta!! =)
 
Bilder från den gångna veckan:
Avlopp och vatten i det stora badrummet - närmast kommer wc-stolen, till vänster om den ser ni vart badkaret ska stå, längst ner i vänstra hörnet blir duschen och till höger om den är det ´draget vatten och avlopp till två hoar.
På denna bild ser ni den lilla toan till höger och bakom den blir köket. Den stora rör-härvan till vänster visar var tvättstugan ska vara, där går det numera upp "tusen" rör till jordvärmepumpen.


Här jobbar vi på med att skära i de sista bitarna av cellplasten - keps och solglasögon rekommenderas när man ska spendera en varm och solig dag med att titta på vit frigolit - lätt att få huvudvärk annars!
 
Det var denna veckan - nu ser vi fram emot nästa! =)
 

Ännu en snygging i Watford-familjen!

Kategori: Inspiration

Jag har ju tidigare skivit om Mios soffa Watford - nu när jag kikade i Mios höstkatalog såg jag att det tillkommit ytterligare en snygging i Watford-familjen - en hörnsoffa! Kan kanske bli en hit i vårt kommande, något svårmöblerade vardagsrum? =)

 

Inspiration hall

Kategori: Hall

Trillade på dessa vackra bilder på Myresjöhus hemsida - gillar kombinationen av  marina, de vackra krokarna, de lite rustika lyktorna och den vita panelen - Underbart vackert och bra inspiration till den kommande hallen :)
Fönster och dörrar beställda!

Kategori: Dörrar, väggar och fönster

Igår, efter att vi hade varit ute och stökat lite med grus och cellplast, kom vi hem och satte oss på Skånska byggvarors hemsida för att beställa fönster och garageportar - efter fyra timmar på nätet hade vi således beställt 23 st fönster i olika storlekar, två fönsterdörrar, en dörr till garaget och två garageportar samt (efter att H fått sin vilja igenom) ett dokumentskåp =) Jag kan säga att allt det här beställandet till huset och spenderandet av stora summor pengar gör att även mitt vanliga shoppingsug (efter kläder, väskor och skor) stillas - praktiskt! ;)
Anledningen varför vi beställer fönster från Skånska byggvaror är för att det byggföretag som H jobbar på (eller jobbade på innan han började med huset) jämt beställde fönster därifrån till sina projekt på grund av deras bra kvalité och låga priser.
 
Vi har således beställt P-märkta, underhållsfria energifönster i aluminium därifrån. Smidigt och behändigt. Dessutom är det ju numer krav på att alla fönster som är närmare golvet än 60 cm ska vara säkerhetsglas och det var inte några som helst problem att välja till säkerhetsglas på skånskas hemsida. Stort plus!
Vi har valt klassiska fönster med spröjs i storlekarna 8*8, 10*12 och 8*21.
Fönsterdörrarna är i samma stil som fönsterna och den ena i storleken 8*21 och den andra 10*21 (pga handikappanpassning).
Vidare så valde vi en rätt enkel dörr till garaget men det viktiga va att det va ungefär samma färg som ytterdörrarna på huset. Det tråkiga var att Ekodoor, som vi beställt ytterdörren ifrån, angav sina färger på dörrar i NCS kod medans skånska byggvaror använder sig av RAL. ´Det tog en bra stund innan jag lyckats "översätta" vår färgkod till det andra systemet - helt galet, varför räcker det inte med ett sätt att koda färger?? =/ Tillslut föll iaf "garagedörrs-lotten" på modellen Lervik:
Garagedörren är jag inte helt hundra nöjd med men det blir säkert bra när den är uppe. Finns i mitt tycke inte supermånga snygga garagedörrar. Ett tag var vi ju inne på att beställa en likadan som ytterdörren men då dessa då skulle kosta cirka 30 000 kr styck så la vi ner det. Att spendera 60 000 kr på enbart garageportar kändes inte riktigt som vår grej :) Då känns de här för cirka 8 000 kr styck mycket bättre i pris:
Jag hoppas det ska bli bra :)
 
 

Otäckt!

Kategori: Allmänt

Nu kanske jag överdriver men när vi har varit ute på tomten har det ibland kommit förbi folk och berättat om grannar som håller på och bygger som har blivit av med saker. En granne hade blivit av med sina nya vitvaror till köket exempelvis. Vi tar självklart alltid med oss våra verktyg eller andra dyrbarheter när vi åker därifrån, i alla fall tills dess vi är färdiga med garaget, så vi har väl inte tänkt så mkt på det. Men idag när vi stod där ute så åkte det förbi en liten röd skåpbil.. I vanliga fall brukar alla som åker förbi hälsa glatt när de åker förbi men de här människorna verkade mer kolla in vad vi hade för saker runtomkring oss så de såg knappt ens när jag stod och vinkade bara några meter ifrån dem. De körde sakta runt vår tomt och kollade och kollade och sen körde de vidare upp på vägen mot nästa nybygge, där de stannade bilen och satt och kollade hur länge som helst.. Både jag och H fick en otäck känsla av att de "rekade" området efter saker att sno. Vi kan ju båda vara inskränkta och ha fördomar men hela situationen kändes så himla märklig. Men vad ska man göra nu? Människorna som håller på och bygger på den andra tomten var ju inte där så vi kunde inte prata med dem och det har ju liksom inte hänt någonting heller. Men det känns så dumt att vi båda två går och har misstankar om att de kanske kommer tillbaka för att hämta saker som inte är deras och sen kan man inte göra något åt det =/ Får bara försöka komma ihåg hur bilen såg ut och vad som stod på den OM nu något skulle hända....

En bit på vägen..

Kategori: Husgrund

Det är verkligen roligt nu, när det mesta markarbetet är gjort att se hur husgrunden börjar växa fram! Den senaste tiden har vi ägnat oss åt att göra färdigt kantelementen, se till att allt grus inuti är på exakt samma höjd och påbörjat "cellplast- och armeringsjärnsbiten". På tisdag ska VVS-aren komma och göra klart dragningen av avloppsrören, på onsdag eller torsdag ska han komma och lägga golvvärmen. Fram tills dess ska vi ägna oss att jämna ut gruset ytterligare, lägga i lite frigolit, göra hål i garaget för dörrarna och även lägga i ett extra järn vid garageportarna (för hållbarhetens skull).
.Garaget - vi kommer sjukt högt upp när man jämför med grannens marknivå men å andra sidan ville ju inte kommunen ha det på något annat vis.
 
Baksidan huset - jättekul att se hur själva husformen blir - tyvärr har vi upptäckt att ytterligare en ek skuggar baksidan på huset. Och det är ju där vi hade tänkt att ha vår uteplats sååå vi får nog ta ett snack om den eken också inom kort...