Frejas Hus

Drömmen om ett hus.

Om det här med att bygga hus..

Kategori:=)

Break - o försök till mobilbloggeri!

Kategori:

Yes! vår dator har gått sönder! Är det inte underbart?! Not...

Så i brist på annat, och för att det inte ska bli helt tomt här så gör jag ett försök med det här med att mobilblogga :) Det kanske inte blir fullt så mkt text framöver men jag ska försöka bidra med lite bilder iaf :) Här är iaf en aktuell bilduppdatering från huset:Här ses en liten skymt av mineritväggen som ska vara bakom kaminen i vardagsrummet. Ventilationen syns ovan.
Plastat o glesat i arbetsrummet.


Längtar tills vi kan sitta här i en solstol med en kopp kaffe.. Men just nu får vi mest ägna oss åt sånt här :


Inspektion! och det här med att vara spindeln i nätet...

Kategori: Dörrar, väggar och fönster

Igår hade vi så den efterlängtade (?)  inspektionen av vår KA och hon som beviljade vårt bygglov. Med tanke på att vi bygger själva så har vi fått ett något annorlunda upplägg än om man skulle köpa hus av ett husföretag som Trivselhus eller Smålandsvillan exempelvis. Vi har ju exempelvis fått en egenkontrollplan där vi ska kontrollera varje åtgärd vi gör under husbyggets gång och "värdera" vår egen insats, om vi tycker att vi gjorde ett bra jobb ;) I egenkontrollplanen finns så även vissa utsatta tidpunkter då vi måste ta kontakt med KA eller kommunen, eller båda dessa två för att de ska komma ut på kontroller.. KA har varit ute två gånger redan men igår var det dags för representanten från samhällsbyggnadskontoret att komma ut för första gången. Kommunens första besök skulle alltså göras när ytterväggarna var isolerade, täta, plastade och glesade vilket de i stort sett är nu! Ja vad ska jag säga om detta besöket..? .. Det gick suveränt och vi fick mycket väl godkänt! :) Skönt att ha det avklarat!
 
En annan sak som är viktig när man ska hålla i alla trådar själv och se till att allt klaffar är givetvis att kontakter med leverantörer av såväl varor som tjänster fungerar bra! Jag kan inte säga att vi har haft några större problem hittills (peppar peppar!). Vi har köpt det mesta av vårt material via Beijer där vi har haft kontakt med en fantastisk säljare som är mycket flexibel och serviceinriktad - han har till och med varit ute vid huset två gånger! Kontakt med elektriker och VVS-are har ´funkat utmärkt och detta delvis eftersom H känner dessa sen tidigare. Det enda som krånglat lite är de som skulle göra våra takstolar.. Där kan man ju säga att servicen var klart bristfällig, leveransen blev ständigt försenad och vi fick exempelvis tre olika fakturor för arbetet.. men det är glömt och förlåtet nu! I det stora hela så har som sagt allt fungerat väldigt bra! De senaste dagarna kan man dock inte säga annat än att vi fått utomordentligt bra service! Vi har nu nämligen kommit fram till punkterna ventilation och isolering av tak.
 
H fick tips om en kille som arbetade som ventilationskonsult som han kontaktade för att få hjälp med hur vi ska lägga upp ventilationen på ett bra sätt. Killen i fråga var supertrevlig och väldigt flexibel och efter 40 minuters besök hade han gjort en ritning på hur vi skulle lägga upp allt, förklarat hur det ska gå till och gjort en förteckning över vilket material som behövs! Vi vart väldigt imponerade :)
 
Såhär ska det då se ut! Tur att H förstår i alla fall...... :P
 
Materialet till ventilationen beställde vi sedan på ventilationsbutiken.se. Beställningen gjordes i söndags och den ska tydligen redan vara på väg till oss :)
 
Igår tog då sedan H kontakt med ett företag som jobbar med isolering (det är alltså spruta in lösull i taket som vi behöver hjälp med, isolering av väggarna gör vi ju själva). Han skickade en prisförfrågan till dem kl 22 igårkväll. Kl 07 idag på morgonen ringde de för kompletterande frågor och kl 8 hade vi prisuppgift på mailen! Helt fantastiskt snabba!
 
Så om ni behöver tips på VVS-are, elektriker, ventilationskonsult eller namn på någon som jobbar med isolering i Kalmar-området så är det fritt fram att kontakta mig för vi har verkligen kommit i kontakt med helt fantastiskt duktiga och serviceinriktade människor under det här byggets gång. Och vad gäller snickare så är såklart min H den allra bästa! =)
 
 

Something's gotta give - drama eller inredning?

Kategori: Inspiration

Med tanke på att vi hade arbetat tio dagar på raken så tog vi denna helgen ledigt från husbyggandet. På sin höjd så har vi varit ute och kollat och beundrat hur långt vi har kommit hitills ;) Jag går mest och planerar hur vi ska inreda och hur det kommer se ut när allt är klart.. Efter att ha slappat hela helgen och för att ladda upp inför den nya arbetsveckan passade Kanal 5s film "Something's gotta give" (Galen i kärlek) helt fantastiskt bra. Istället för att fokusera på själva dramat är dock det enda som jag tänker på den fantastiska inredningen i filmen.. Hmm kan det vara så att man är lite bygga hus/inredningstokig nuförtiden? Kanske kan vara så jaa.....
             
 
Mycket av den fantastiska konsten, såsom tavlan ovanför den öppna spisen ska tydligen komma från kostnären R. Kenton Nelson. Kanske är något att ha i åtanke när vi väl har kommit så långt =P Påminner lite om Jack Vettriano som jag också gillar.
 
Well - det är alltid kul att hitta nya inspirationskällor! :)

Vitt som vitt liksom!

Kategori: Trädgård

 
Trots att snön yr och det kalla vita lägger sig i flera lager här på ostkusten ikväll så har jag idag köpt mig en trädgårdsbok. Det kan väl aldrig vara för tidigt att börja planera trädgården eller? ;) Det här blir kvällslektyren idag:
 
 
 Förresten! Det blev ingen inspektion idag.. Tjejen på kommunen tyckte de va lite för mycket snö ute..

Rummen träder fram!

Kategori: Dörrar, väggar och fönster

Dagen har H ägnat åt att regla upp ännu en innervägg. Efter att ha suttit åtta timmar på jobbet var jag såklart väldigt nyfiken på att se resultatet! Så himla häftigt! Så roligt att se vart rummen faktiskt kommer att gå och hur stora de kommer bli, istället för bara ett enda stort jätterum :) Idag var det vardagsrumsväggen som stod på dagordningen. Alltså denna väggen:
Väggen som kommer bakom kaminen väntar vi med lite eftersom denna ska se ut på särskilt vis med stålreglar m.m. för att uppfylla de krav och regler som finns. Men annars kom en väldigt "bra bit" upp idag:
Här har vi skönheten ;) Öppningen mellan vardagsrummet och hallen ser ni bakom ställningen.
Här ser ni den häftigaste delen av vardagsrumsväggen. Denna är enorm! Sjukt hög, som går ändå upp i nock :) Bakom denna väggen kommer köket vara.
 
I övrigt så har vi fått en inbokad första inspektion med kommunen på fredag. Ska bli spännande att se om de har något att anmärka på!
 
 

Innervägg och bjälklag

Kategori: Dörrar, väggar och fönster

Gårdagen och idag har ägnats åt den här väggen:
samt bjälklag eftersom den här delen av huset kommer att ha normal takhöjd.
Så gårdagen ägnade H åt att regla upp väggen. Såhär såg det ut då (åh vilken röra):
 
Idag var det då dags för bjälklaget - svärmor och svärfar ryckte in och hjälpte oss!
Så männen i familjen ägnade sig åt bjälklaget och jag och svärmor städade, städade, städade och åkte sen till sortergården och gjorde oss av med massa skräp. Mycket skräp blir det!
Här är bilder från idag:
Ursäkta för den dåliga bildkvalitén men bilderna tas lite snabbt "mittiarbetet" med mobilkamera och i dunkelt ljus. Vi blev iaf färdiga så långt vi hade tänkt och det känns som att vi har kommit långt på bara två dagar. Imorgon blir det ännu lite mer husbygge men nu nöjer vi oss för idag :)
 
Med önskan om en trevlig lördagkväll!
 
 

Plasta och glesa

Kategori: Innertak

Så har då operation plasta och glesa påbörjats! Såhär ser det numera ut i vårt ladugårds/kyrkliknande hus :)