Frejas Hus

Drömmen om ett hus.

En riktig "hantverkar-dag"

Kategori: Husgrund

Idag har vi verkligen haft hur många olika hantverkare som helst på plats som har avlöst varandra - skönt när det fungerar så smidigt! Först på morgonen/förmiddagen var grävarna på plats för att avsluta sitt arbete, vid lunch-tid kom vvs-aren och han och H ägnade sig åt att dra avloppsrör till de två olika badrummen, tvättstugan och köket och att få rätt lutning på dessa rör. Vid kl 17  kom killarna som skulle gräva ner och fixa med jordvärmen - det var faktiskt rätt så häftigt att se. Först drog de med en slags klo när de skulle gräva diket för jordvärmen och sedan använde de ett annat tillbehör till grävmaskinen för att langa ner jordvärmeslangen - smidigt!
Snett från framsidan - vi har fått ännu mer cellplast nu
Strålande sol från en klarblå himmel :)
Avloppsröret som sticker upp i "lilla badrummet"
Anläggning av jordvärmen - samt påbörjning av uppsättning av kantelement :)

Brighton!

Kategori: Golv

Även om det är långt kvar tills dess så har jag börjat kika på lite olika golv - jag gillar verkligen golvet nedan, Kährs, 1-stavigt, Ek Brighton. Dessutom var det en bra bild jag hittade i Kährs virtuella showroom, vi ska ju ha nästan likadana köksluckor, likadan ho och liknande vedspis med kåpa i vårt kök med ;)
 

Mer paddning..

Kategori: Inspiration

Idag har det kommit mer grus och därmed paddats ännu mer. Kvalitetsansvarig har kommit på besök och inspekterat jorden (?). Men istället för att bjuda på ännu fler bilder på våra grushögar bjuder jag idag på mycket vackrare saker från PB home - gå in där och kika vet ja - underbara möbler och vackra detaljer!

Last week...

Kategori: Husgrund

Nu händer det grejer - mest hela tiden =) Den senaste veckan har vi dragit rör till elen och telefonin samt grävt igen dikena där vi dragit rören. Grävt fram vatten och avlopp samt haft VVS-aren på besök som drog rören och grävt över ett skyddande lager med jord för att inte rören skulle skadas av allt för stora stenar. Grävarna har kommit tillbaka och grävt igen dikena för elen, vattnet och avloppet. Vi har fått en leverans med makadam och en leverans med grus och idag har H och grävaren ägnat sig åt sprida ut makadamet och padda detta så det blir en bra grund. Imorgon fortsätter paddandet :)
Rör till el och telefoni
Och vi har grävt och grävt för hand för att på bästa sätt skydda rören lite..
Vatten och avlopp
Vattenslang
Grövre makadam och finare grus
Igentäckta diken och avloppsrör
 
Det går framåt!! =)
 
 
 

Ikea i mitt hjärta! =)

Kategori: Inspiration

Sitter och bläddrar i nya IKEA-katalogen och råkade bli förälskad i en lampa =P Tänk ett stort massivt matbord och en eller två såna här skönheter ovanför :)
 
 
 

Första spadtaget!

Kategori: Husgrund

Yes, idag har vi tagit det första spadtaget (och många fler för den delen) =)! Kl 9 imorse ringde grävaren och berättade att han var på plats och så då åkte vi ut och sen har vi varit där hela dagen. Och va mycket vi har fått gjort! Grävaren har grävt bort det översta markskiktet för att få undan all växtlighet på både huset och garaget. Han har dessutom grävt ett dike där vi ska dra el och tele-kablar. Sen har vi grävt fram anslutningarna till vatten och avlopp som låg på säkert 2,5 m djup! Samt grävt ett dike för dessa fram till huset. Henke och jag har gjort en ställning till elektrikerns mätarskåp och hängt upp detta. Vi fick tillstånd att fälla en ek som stod i vägen för garaget - detta hjälpte grävaren oss med - gick jättesmidigt med grävskopan och han fick upp rötter och allting utan någon större åverkan på stenmuren! Sen ägnade H och jag oss åt att såga sönder trädet och lägga allt på hög på vår tomt. Idag har vi även fått ytterligare en leverans med frigolit, armeringsjärn osv :) Minst sagt en produktiv dag! :)
Såhär såg det ut när vi kom idag..
Efter ett par timmar hade grushögarna växt :)
Sen fick vi grävarens hjälp att fälla trädet som stod precis vid vår garagevägg
Som H sen var duktig att såga itu.. =)
Imorgon hoppas vi kunna dra lite rör till elen men det blir nog allt som morgondagen, förhoppningsvis, bjuder på! =)
 

Badrumsplanering del 2

Kategori: Badrum

Nu har jag suttit och spanat i flera dagar och jämfört priser, kvalitet m.m på diverse badrumsprylar och fått ihop ett litet kollage på saker/möbler som jag tror skulle passa bra i våra kommande två badrum. I det stora badrummet kommer vi att ha en duschnisch, badkar, toastol och en lite större kommod. I det mindre badrummet kommer vi bara att ha en toastol och en mindre kommod.
Här kommer min lilla bildkavalkad =)
 
 
Badkarsblandare Bathlife Evita Sköna, Badkar Bathlife Monte 9181, Toastol Ifö sign 6860, Takdusch Tapwell les 8300, Tvättställsblandare Montoni Galaxy, Handdukstork INR line, Duschdörrar Svedbergs, Kommod IKEA Godmorgon, Högskåp IKEA Godmorgon, Tvättställ Svedbergs Corall.
 
Sen hade vi tänkt oss grått kakel på golvet och kanske i duschnischen och sen vitt kakel på väggarna. Så enkelt och stilrent som möjligt :)
 
För övrigt så håller vi på med lite "småpyssel". Igår var vi på Eldabutiken i fjälkinge och hämtade hem vår kamin, vilket inkluderade nedmontering och frakt på släp cirka 25 mil ;) Men det gick bra och relativt smärtfritt. Måste säga att vi fick väldigt fin service i eldabutiken. Sen har vi hört oss för om en offert från en lokal såg angående stomvirket. Skickat in papper om elanslutning till EON. Fått vår jordvärmeanläggning godkänd av kommunen. Med mera Med mera.... och IMORGON hoppas vi att grävaren kommer ;)
 
 

En tripp till Kivik

Kategori: Allmänt

För att undkomma att sitta hemma och vänta på att grävaren ska dyka upp så tog vi bilen för en liten tripp till skåne, närmare sagt till Kivik. Tycker det är så himla mysigt där och landskapen och även husen i skåne är så himla mysiga och inspirerande...
 
Vackra byggnader som vi passerade på vägen:
 
I Kivik besökte vi även Grevinnans butik & inredning,supermysig butik som ni måste besöka om ni tar en tur till Kivik eller Ystad. I det stora hela hade vi en supermysig dag och kom hem med en hel del äppelsaft och annat gott :)
 
Idag sitter vi hemma och väntar återigen på grävaren ;)

Kostnader uppdat.

Kategori: Allmänt

Kostnader:
Tomt - 600 000:-
Uttag av pantbrev - 50 375:-
Lagfartskostnad - 9 825:-
Nybyggnadskarta - 6 000:-
Kamin Rosendahl - 21 700:-
Ytterdörr (pardörrar) - 22 855
Tak (333 m2) inkl nockpannor och  nock- och valmtätningsrullar - 34 489:-
L-element, hus och garage inkl frakt - 26 214:-
 
Summa:  771 458:-

Röjning, leverans av kantelement och date med grävaren

Kategori: Husgrund

Här på östkusten njuts det av semesterledighet och bloggen har till viss del blivit lidande. Dock har vi ändå fått en del gjort på tomten. Vi ägnade några dagar i förra veckan åt att röja på tomten då det hade växt som bara den efter allt regnande. Därefter fick vi oväntad leverans av kantelementen! Dessa trodde vi inte skulle komma förrän om ytterligare två veckor men det gör ju ingenting :)
 
Vi beställde vanliga L-element till både huset och garaget. De visade sig vara mycket billigare, ungefär halva priset, på byggmax än på beijer. Trots att det är samma kvalitet!
 
I lördags mötte vi även upp de  som ska gräva på vår tomt och planerade lite hur olika rör ska dras. Imorgon har vi date med både grävaren och elektrikern. Spännande! =)
 
Röj med röjsågen
 
Leverans kantelement
Det blev en del pallar...
 
Och så lämnade den trevlige skåningen från BEWi oss med åtta stora pallar kantelement :)