Frejas Hus

Drömmen om ett hus.

Utstakning och VVS

Kategori: Uppvärmning

De senaste två dagarna är det min kära sambo som hållit i alla trådar kring husbygget, det är en duktig karl det där ;)
 
Igår var han och mötte upp killarna från kommunen som kom för utstakningen. Det tog sin lilla tid trots att vi hade förberett och gjort profilerna. Det blev lite ändringar på köpet dessutom. Huset låg på en bra höjd  men vi fick sänka garaget 15 cm. Resonemanget bakom detta vet jag inte riktigt men så blev det iaf ;) Så nu är det iaf bara för grävaren att komma! =)
 
Idag har även H träffat han som ska fixa VVS:en. De pratade om värme och ventilation och skickade in ansökan till kommunen angående jordvärmen. Vi ska ha en Thermia Diplomat Optimum G2 värmepump. Det är VVS-killen som tycker att vi ska ha denna och eftersom min sambo känner honom sedan innan och har jobbat mycket med honom så litar vi på honom till 100% =). På thermias hemsida står det iaf såhär om värmepumpen:
 

Spara energi och pengar utan att spara på varmvattnet

Diplomat Optimum G2 har en överlägsen varmvattenproduktion, samtidigt som energiförbrukningen är minimal. Du kan minska din uppvärmningskostnad med upp till 85 procent.
Thermias tekniklösning HGW  utnyttjar den befintliga husuppvärmningen för att samtidigt producera varmvatten. Det innebär att du får varmvatten på köpet när ditt hus värms av värmepumpen.
Den inbyggda TWS-tekniken gör dessutom att varmvattenberedaren fylls på kortare tid med varmare vatten, mot vad traditionell teknik klarar av. Den höga temperaturen i beredaren ger dig extra mycket varmvatten då det blandas ut till den temperatur du får ut i varmvattenkranen.
Modellen är utrustad med Optimumteknik. Som värmekälla kan du välja bergvärme, markvärme eller sjövärme.
Med tillbehören Thermia Link och Thermia Online får du möjlighet att optimera och fjärrstyra din värmepump.
En 6-årig kostnadsfri trygghetsförsäkring gäller för hela produkten –  och du väljer sedan själv om du årsvis vill förlänga den upp till totalt 10 år.

Källa: www.termia.se
 
Det låter ju iaf bra kan jag tycka ;) Sen ska vi även ha en Thermia Vent, en slags frånluftsmodul som tar tillvara på värmen i inomhusluften som ventileras ut från huset. Denna värme används för att värma köldbärarvätskan till värmepumpen. På så vis återvinns värme som annars hade gått till spillo samtidigt som värmepumpens verkningsgrad ökar.
 
Så nu, med detta fixat, kan vi inte göra mer i detta läget. Så nu får vi som sagt bara hoppas att grävaren kommer snart :)
 
 

Profilerna klara!

Kategori: Husgrund

På grund av sjukdom fick arbetet med profilerna ligga lågt men i fredags kväll begav vi oss så ut för att göra färdigt dessa. Efter några timmars arbete och lite samtal med flera trevliga grannar som kom och hälsade på oss blev vi äntligen klara! Såhär ser det ut på tomten nu:
Imorgon ska H (min sambo) ut och röja lite på tomten (det växer som tusan där ute) och sen ska han möta upp några killar från kommunen komma och göra utstakningen. I veckan hoppas vi även att han som ska gräva kan börja sitt arbete. Imorgon ska vi, lite i sista minuten, kolla med det lokal energibolaget om de har några ledningar som ligger på vår tomt. Vi har fått reda på att det finns en ledning från skanova där garaget ska stå så denna måste vi nog få utsatt av någon behörig person. Jag kan i samband med detta passa på att tipsa om www.ledningskollen.se där man kan få reda på om det finns ledningar i ens egna tomtmark inför maskinschaktning m.m.
 
I veckan som gått har vi även beställt det mesta materialet som behövs för grunden! :)

Badrum

Kategori: Badrum

Jag har ju tidigare funderat på badrumsmöbler från Nabis men efter ett besök på Ikea kan jag faktiskt säga att jag blev väldigt förtjust i deras badrumsserie "Godmorgon"
 
 
 
Med ett tvättställ från Svedbergs modell Corall
 
Och med någon snygg bänkskiva där emellan - skulle kanske kunna funka? =)
 
I godmorgon-serien finns även ett snyggt, 60-brett, skåp i högglans där man kan gömma lite toalett-prylar som man inte vill ska synas...
 
 
to be continued....
 
 

Underbara Drömhem

Kategori: Inspiration

Idag bjuder jag på ljuvlig bildkavalkad - bilder att inspireras av :)
Källa: freshome.com

Förberedelser inför utstakning

Kategori: Tomten

Igår hade vi vår första arbetsdag på tomten. Vi tänkte förbereda lite inför utstakningen, sätta ut pålar m.m för att underlätta för de som kommer från kommunen (och så att vi inte behöver betala för fullt lika många arbetstimmar för dessa ;)). Så gårdagen ägnades åt att sätta i pålar och såga virke och inte minst ett herrans mätande. Vi hann dock inte färdigt så vi ska ut och göra resten så snart vi kan - just nu ligger dock sambon i feber så vi får ägna oss att jaga bort den först...
 
Bilder från igår:
 

Startbesked

Kategori: Ritningar/bygglov

Idag fick vi vårt starbesked! Imorgon sätter vi igång om vädret tillåter ;)

Tekniskt samråd!

Kategori: Ritningar/bygglov

Idag har vi då så äntligen haft det tekniska samrådet tillsammans med handläggaren på samhällsbyggnadskontoret och vår kontrollansvarig!
 
Den senaste veckan har vi bara gått på helspänn inför detta möte! Även fast det bara känns som en ren formalitet eftersom bygglovet redan är beviljat så var det lite extra nervöst idag...
 
Det gick dock väldigt bra! Vi gick igenom vissa saker, som att exempelvis så måste fönster och dörrar som är placerade närmare än 60 cm från golvhöjd ha säkerhetsglas - för barns säkerhet. Och även andra diverse formaliteter.. som att vi måste ha brandvarnare uppsatta innan slutsamrådet och det måste även finnas barnlås i kökslådorna (?)..
 
Samtidigt som det är bra och nyttigt att gå igenom allt som man måste tänka på inför byggstarten så måste jag även säga att vissa saker känns onödigt "byråkratiska". Exempelvis så har min sambo, som ska bygga det mesta själv, fått en "egenkontrollplan" med diverse punkter som han ska fylla i allt eftersom. Egenkontrollplanen innebär att han - efter att han har gjort något, som exempelvis gjutit plattan - ska ställa sig en bit ifrån och studera det han gjort och fundera på om han gjort det bra eller ej. Tycker han att han har gjort det bra så ska han bocka av detta på egenkontrollplanen och skriva namn o signatur ;)
 
Well... Nästa steg nu är iaf att hon på kommunen ska skriva på startbeskedet. Sen ska vi imorgon ringa kommunen för att boka tid för utstakning. I helgen ska vi sedan förbereda för utstakningen genom att mäta upp vart hus och garage ska stå på tomten och sedan sätta i pålar...
 
Nu börjar det närma sig... :)

Snabba ryck på kommunen!

Kategori: Ritningar/bygglov

 
VI HAR FÅTT BYGGLOV!!!
 
Efter lite kompletteringar, där vi fick ändra storlek på garaget OCH flytta detsamma till längst ner på tomten så har vi fått bygglov!! Måste säga att jag är imponerad av kommunen i det här läget - beviljat bygglov tio dagar efter att ansökan kom in - imponerande!
 
Hoppas vi får tid för tekniskt samråd SNART =D