Frejas Hus

Drömmen om ett hus.

Besök på Elda

Kategori: Uppvärmning

I helgen tog jag och sambon en tripp till Elda-butiken här i stan för att kolla in utbudet. Jag har ju varit inne på en Rosendal som jag visat i tidigare inlägg, sambon är inne på en modell som heter Sofiero.. När vi väl kom till Elda visar det sig att bådas våra modeller har utgått ur sortimentet! Det kanske går att få tag på nån som finns kvar på lager men det är inte alls säkert! Nån modell som liknar Sofiero verkar inte finnas, dock fanns det en som var lik min Rosendal.. Denna hette Attityd Arctos från Skandinavisk spismiljö:  

Den var ju fin och så och hade en gjutgjärnsinsats från Dovre men kändes lite mer smäcker än Rosendal... återstår att se vad det blir i slutändan men lite "snöpligt" att bådas våra favoritmodeller visar sig ha utgått =/...

För övrigt vill jag passa på att tipsa om en ny favoritserie, Hustoppen på Tv8, går att streama här :)

Värmedjungeln..

Kategori: Uppvärmning

Det här med uppvärmningen av huset är ju ett avsnitt för sig och idag finns det ju hur många alternativ som helst att välja mellan.. Luft-luftvärmepump, berg-, jord- och sjövärmepumpar.. Frånluftsvärmepumpar, luft/vattenvärmepumpar, ved, pellets och solenergi...

Såhär har vi resonerat kring ovanstående energikällor.

Luft-luft lämpar sig, vad vi förstått, bäst för hus med direktverkande el och då mer som ett komplement istället för en allomfattande värmekälla. Alltså faller detta redan här för vår del.

Luft/vatten är bra på så vis att man slipper borra och gräva eftersom värmepumpen tar upp energin från luften med hjälp av en luftmodul. Enligt vad vi läst lämpar sig luftvattenvärmepumpar sig i hus som är oljeuppvärmda och dessutom inte har så hög energianvändning. Den klarar inte heller av så låga temperaturer och redan när det är nollgradigt kräver den någon slags tillsatsvärme.... alltså går vi vidare...

Bergvärmepump är ett alternativ som många väljer idag och särskilt när man ska byta ut sina gamla olje- och elpannor. Bergvärmepumpen använder solenergin som finns lagrad i berggrunden för att förse huset med värme och varmvatten. Vid installation borrar man ett hål i berget och sätter ett rör 100-200 m ner. Det krävs ingen stor tomt och installationen gör ofta inte heller någon stor inverkan på tomten.. Berget har en jämn temperatur året om och är därmed en stabil värmekälla. Man kan utvinna ungefär 145 kWh per meter borrhål och år och bergvärmen kan stå för ca 90% av husets energibehov.. Ett bergvärmesystem har dock rätt höga investeringskostnader och lämpar sig därför bäst för hushåll med ett högt energibehov (över 25 000 kWh per år).

Jordvärmepump - jordvärmen tar från en ca 500 m lång slang fylld med vatten och frostskyddande vätska som grävs ner på ungefär en meters djup. Bäst blir resultatet om jorden är lerig och rik på vatten. Jordvärmen kräver att du har en stor tomt på minst 600 kvm eftersom slangen behöver gott om plats. Ur jordvärme kan man utvinna ca 30 kWh per meter slang och år. Jordvärmesystemet är ca 10 000-15 000 kronor billigare än ett bergvärmesystem. Det innebär dock omfattande grävarbete på tomten och finns risk för frostknölar.


Sjövärmepump tar på motsvarande sätt som berg- och jordvärmepumpen upp energi från en närliggande sjö eller annat vattendrag. Då vi dock inte kommer att bo SÅ nära sjön så är detta inte ett alternativ.

Ved och pellets är vi för lata för att härja med, värmen ska sköta sig själv.

Solenergi med solpaneler är miljövänligt och bra men kan inte värma upp ett helt hus och därmed lämnar vi det därhän än så länge.

I vårt fall så stod vi då mellan bergvärme och jordvärme. Vi valde då jordvärmen dels för att slippa borrandet, dels eftersom vår tomt ligger på en gammal åker - alltså lerig och vattenrik mark - där jordvärme lämpar sig bra. Att det är omfattande grävarbete som krävs gör oss ingenting då tomten ändå kommer att vara upponervänd när vi väl börjar på grund av den VA-anläggning som görs där just nu. Risken för frostknölar är tydligen inte så stor, iaf inte här i södra Sverige. Att det är lite billigare med jordvärmen än bergvärmen gjorde ju dessutom inte heller oss någonting ;)

Som dotter till en murare samt kakelugnsförsäljande far anser jag dessutom att vi måste ha ett antal eldstäder i kåken. Vi kommer att ha en Idun vedspis i köket och i vardagsrummet ser det just nu ut att bli en Rosendal från Handöl.


Som sagt, nu är jag inte någon expert vad gäller det här med uppvärmning men det här är vad jag lyckats läsa mig till och när vi har diskuterat med vänner och bekanta så verkar det rimliga valet för oss vara just jordvärmen, sen kommer vi ju då att ha golvvärmeslingor i betongplattan (skönt att slippa fula element!).

Källor:
Vårt nya hus
Nibe
Husguiden nr 7/2011

Grunder för vårt husbygge

Kategori: Allmänt

Fick en kommentar som jag tänkte svara på här - kul med kommentarer btw! =)

Kommentaren handlade om hur vi hade tänkte med nyckelfärdigt el lösvirke, uppvärmning etc - såhär lite sent en tisdagskväll och då snickaren i huset faktiskt har gått och lagt sig tänkte jag försöka svara så gott jag kan  :)

Here it goes: Vi kommer att bygga ett lösvirkeshus där vi har ritat planlösningen själva (Google SketchUp är ett helt ok gratisprogram att pröva sig fram i). Anledningen till varför att vi valt ett lösvirkeshus istället för nyckelfärdigt är väl helt enkelt egentligen för den valfriheten man har (jag vet att många husleverantörer idag är väldigt flexibla) men kanske främst för att det i våra ögon innebär mer kontroll och kvalité när vi får bygga upp huset på plats. Detta beror väl främst dock på att Henrik (min sambo snickaren) dagligen bygger hus och har kunskapen. Hade han varit lika okunnig som jag hade vi lätt valt ett lösvirkeshus och en leverantör som håller i alla trådar. I dagsläget håller dock Henrik hellre i de trådarna själv när han ska bygga sitt första (och enda?) egna hus. Min pappa hjälper oss att färdigställa bygglovsritningarna, han är inte alls någon utbildad arkitekt, han har dock gått lite andra utbildningar och bland annat har han tidigare ritat kakelugnar och han visade sig tydligen vara en hejare på att rita hus, han är dessutom hantverkare och vet hur det mesta ska vara. Planritningen har vi som sagt först ritat upp själva - jag har ritat och Henrik har bistått med sina kunskaper om bärighet, mått på ytterväggar etc så jag hoppas att det ska bli bra. I sista ledet nu innan vi lämnar in ritningar till samhällsbyggnadskontoret så kommer vi att lämna över dem till han som kommer att vara kvalitetsansvarig så att han får ta en titt och se så att allt ser ok ut.

Sedan när bygget väl drar igång så kommer vi gjuta plattan för såväl garaget (tvåbilsgarage) som huset. Henrik kommer att göra det mesta själv. Han kommer dock att börja göra färdigt garaget. Han tycker det är skönt att ha det färdigt innan han börjar med huset - dels så man har nån plats att hålla till med verktyg etc och dels så man har möjlighet att låsa in saker över natten (tyvärr tas det ju ofta saker från byggarbetsplatser), Sen har vi även sån tur att min pappa är hantverkare och även min sambos pappa så de kommer att hjälpa oss lite granna samtidigt som min sambo har en del kontakter inom sin bransch samt grävfirma, vvs:are m.m. som vi kommer att ta hjälp av. Men i det stora hela ska vi försöka klara av så mycket som möjligt själva - sambon får stå för expertisen och jag kommer hjälpa till så mycket jag kan med målning m.m.

Vad gäller uppvärmning kommer vi att ha jordvärme + vissa komplement. Jag berättar mer om detta val en annan dag då det förmodligen kommer att bli en lika lång berättelse till :)

Vad gäller kostnad så har vi i dagsläget ett byggkreditiv beviljat på 2,5 Mkr som vi hoppas att vi ska kunna hålla oss inom.

De kostnader som är klara än så länge:

Tomt 600 000:-
Anläggningsavgift för vatten och spillvatten  ca 90 000:-
Anslutningsavgift el 26875:-
Kontrollansvarig 25 000:-
Nybyggnadskarta 6 000:-
Bygglov 16 000:-

Mycket kostnader innan man ens kommit igång!

Det var allt för denna gång :)

Köksplanering del två

Kategori: Kök

Nu är äntligen alla val vad gäller köket färdiga! Och vi har idag fått bilder från Electrolux som visar någorlunda det färdiga resultatet!




Spisen och fläkt med mera på höger sida kommer ju dock inte alls se ut som på bilden. Eftersom vi ska göra en gjuten variant (se nedan) så fick köksritaren lägga in något provisoriskt mest bara för att se storleken och markera var fläkten kommer att vara. Slutnota för detta kök exkl vitvaror ca 70 000 kr. Då tillkommer dock bänkskiva som vi kommer att köpa vid sidan av (blir billigare att köpa och fixa själv), vitvaror och vår "murade skapelse med spis". Vedspis har vi sedan innan dock ska vi köpa till en matchande lucka till denna att ha undertill.

Köksplanering

Kategori: Kök

Som jag nämnt tidigare har vi valt köket Gård vit från Sentens/Electrolux home och idag har vi suttit och gjort de sista justeringarna. Hoppas att vi kommer få de slutgiltiga ritningarna och bilderna på det färdiga köket nu i veckan som kommer. Tills dess bjuder jag på lite inspirationsbilder som vi haft till grund när vi planerat köket :)



Gillar upplägget på det här köket och att det är helt "fritt" vid de två fönsterna.. Gillar även att diskhon är framför fönstret och att man kan stå och kika ut på gården när man diskar, skalar potatis etc =P detta kommer från Ballingslöv..



Den här spisen hittade jag på ett hus när jag hemnet-knarkade och blev helt förälskad. En liknande variant ska vi försöka få till i vårt kök, mysfaktor!



Btw.. tycker det är helt fantastiskt att det ska ta över en månad att få en nybyggnadskarta från kommunen.. vad är det som kan ta så lång tid?

Frejas hus - vem är Freja?

Kategori: Allmänt

Freja är ju vår lilla bebis - vår lilla kisse som vi har haft ända sedan vi flyttade ihop år 2005! Freja har fått flytta runt från lägenhet till lägenhet.. och nu om allt går som det är tänkt ska Freja äntligen få sig ett hus och ett trädgård att springa runt i! =) Alltså Frejas Hus! ;)
 Här är vår lilla snutta!

Sen har vi ett yrväder till som tillkommit på senare dar, här har vi Embla:

Vårkänslor!

Kategori: Tomten

Äntligen har solen kommit och med den en stor lust att snart komma igång på riktigt! Dock går tiden ändå lite för fort för oss.. Lite svårt att se nu att vi skulle hinna få bygglov innan sista april då vi får tillträde till tomten men vi får jobba på så gott vi kan!

Förra helgen var vi iaf ute vid tomten och njöt av solskenet och omgivningarna! =)

 Vår sönderkörda tomt =)
Massa snygga skopor o grejer...

Vägen utanför vårt,,Granntomten!
 3 min gång från tomten ser det ut så här :)